Meerjarige gewassen zijn dominerend in een voedselbos
Meerjarige gewassen zijn planten die langer leven dan 2 jaar en kunnen bestaan uit kruidachtige planten en planten die hout vormen. Een belangrijke functie is dat ze CO2 vastleggen in hun biomassa en in de bodem, daarnaast zijn ze zelfregulerend. Door de meerjarige gewassen heb je vanaf het vroege voorjaar tot in de winter een rijkdom aan smaken zonder jaarlijks te moeten zaaien, schoffelen en bemesten.
De soorten in de verschillende lagen van een voedselbos zijn zo gepland dat ze elkaar ondersteunen en aanvullen. Het zorgt voor een vollere smaak en meer voedingswaarde. Daarnaast vindt door alle verschillen (diversiteit) elk gewas zijn ideale groeiplaats, waar het bovendien optimaal bijdraagt aan het geheel.
Meerjarige groenten zijn kruidachtige overblijvende zaadplanten die langer dan twee jaar leven. Ze hebben een of meer eetbare bestanddelen en worden geoogst terwijl de plant verder leeft. Enkele voorbeelden zijn bamboe, daslook, hosta, rabarber, mierikswortel, waterkers, klaversoorten, witte dovenetel en citroenmelisse. Ook bomen en struiken leveren voedsel, zoals noten, vruchten en eetbaar blad, stengels en scheuten. De meerjarige beplanting leg je eenmaal aan voor de toekomst. Daarna heb je minimaal onderhoud en hoef je alleen maar te oogsten.
Doordat je meerjarige gewassen gebruikt en combineert heb je een hogere fotosynthese. Dit betekent dat een voedselbos, mits juist ontworpen, kan zorgen voor een hogere opbrengstpotentie in voeding dan een traditionele akker met een eenjarig gewas.
Een ander aspect is de kringloop van een natuurlijk bos. Ieder jaar vindt er bladval plaats en verval van dode bomen, dit haalt voeding uit diepere bodemlagen en verplaatst naar de bovenzijde van de bodem. Voor tal van andere organismen levert dit voeding op. Door de kringloop ontstaan nieuwe biotopen waar nieuwe planten en dieren van kunnen profiteren. Er ontstaat verscheidenheid, de soortenrijkdom neemt toe, dus de biodiversiteit neemt toe!
En nu?
Zo’n bos komt je natuurlijk niet aanwaaien. De goede voornemens zijn er, maar hoe ga je dan verder? Er zijn altijd mogelijkheden om een voedselbos te creĆ«ren op je land, in je tuin of rondom je bedrijfspand. Mocht je niet zo ver willen gaan, maar wel toekomstbestendig je omgeving willen inrichten kun je de principes van het voedselbos volgen. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden.
Voor Particulieren: Klik hier
Voor Bedrijven: Klik hier
Voor Boeren: Klik hier