VOOR BOEREN

voedselbos
maken

Zoek je een manier om landbouwgrond rendabel te maken? Maak er een voedselbos van. Dat is ook fijn voor je imago.

RENDABEL MAKEN

Zoek je een manier om incourante landbouwgrond rendabel te maken?
Maak er een voedselbos van. Dat levert geld op in plaats van dat het geld kost. En het is ook nog eens goed voor je agrarisch imago.

Ik help je om zo’n bos aan te leggen. Lees snel verder, misschien past het bij jouw bedrijf.

leaves

HOE IK JOU HELP

We kennen elkaar nog niet, maar ik vermoed dat je dit wel ziet zitten:

Zullen we daar eens werk van maken?
Want er valt heel wat te winnen als je een beetje groener gaat ondernemen.

INCOURANT LAND

Geen enkele boer is blij met incourant land
Je kunt er geen vee op weiden.
Je kunt er geen gewassen op kweken.
Je kunt er hooguit wat geiten of een paard op kwijt.

Maar ja: je hébt het land nu eenmaal, je moet het onderhouden. Al levert het geen bal op.

Tel uit je ‘winst’.

Wist je dat het eenvoudig anders kan?

Maak er een voedselbos van. Dan gaat incourante grond voor je werken.

VOEDSELBOS

Een voedselbos is een aangelegde plantengemeenschap van meerjarige planten, bomen en struiken, met een extreem hoge hoeveelheid eetbare soorten. Het bos levert bijzondere groenten, bessen, noten en fruit.

Deze landbouwvorm heet ook wel agroforestry en is een combinatie van landbouw, bosbouw en natuur. Het is de ideale oplossing om agrarische percelen duurzaam om te vormen tot verkoopbare oogst.

Een voedselbos loont.

GUNSTIG EFFECTEN

In het voedselbos werk je op een milieubewuste manier. Zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Drainage en sproeien zijn ook bijna niet nodig, want een volgroeid voedselbos houdt de eigen waterhuishouding op peil.

Met een voedselbos geef je jouw bedrijf én je agrarische imago een flinke boost.

OPBRENGST

En heb ik dan al snel opbrengsten?

Daar kunnen we zeker voor zorgen, ja. Groenteplanten en bessenstruiken bijvoorbeeld geven al snel productie.

Het duurt een tijdje voordat gewassen tot volle bloei komen, maar dat wist je al want je bent boer: je hebt even geduld nodig voordat je het toppunt bereikt.

Vergelijk de groeicurve van een voedselbos met de vorm van een hockeystick. Gelijkmatige aanwas in het begin, met een scherpe groeispurt vanaf ongeveer het vijfde jaar.

Daarna gaat het alleen maar crescendo. Áls je het goed aanpakt. En daar help ik je bij.

leaves

WAT KAN IK VOOR JE DOEN

In een 1-op-1 overleg op jouw boerderij bespreken we eerst de mogelijkheden van een voedselbos.

We bekijken ter plekke het perceel dat je wilt omvormen. Ik schat in of je wensenlijstje past bij het stuk grond dat je in gedachten hebt.

We bepalen samen het doel van het bos en wat je gaat doen met de opbrengst. Als het kan, geef ik meteen al wat tips, en misschien weet je zelf al hoe je duurzame landbouw het best vormgeeft.

Na mijn bezoek krijg je een uitgebreide rapportage per mail, met daarin:

Als we besluiten om te gaan samenwerken krijg je:

Daarna kan de eerste spade al snel de grond in.

VINGER AAN DE POLS

Ik houd de vinger aan de pols. Zo’n bos komt je natuurlijk niet aanwaaien. Eerst moet de bodem plantklaar gemaakt worden. Je eigen loonwerker kan dat voor je doen, maar ik kan ook iemand voor je regelen.

Daarnaast zorg ik ervoor dat je bij de juiste kweker aanklopt. Want vergis je niet: planten uit het tuincentrum kunnen funest zijn voor jouw productiebos.

Ook regel ik dat al het groen op de goede plek komen te staan. En als de planten in de grond staan, hou ik ze goed in de gaten. Slaan ze aan? Groeien ze in het goede tempo? Staan ze elkaar niet in de weg? Wordt het tijd voor een nieuwe plantlaag?

Uiteindelijk help ik je zelfs om je oogst af te zetten in de markt. Tenzij je al een boerderijwinkel hebt, of een camping, of een B&B. Want dan weet je er wel weg mee.

Nog niet overtuigd?

food

Bewuster
eten

Nederlanders eten steeds bewuster. Biologisch, lokaal, minder zuivel, minder vlees en vaker noten. Met een voedselbos haak je tijdig aan op deze tendens.

earth

Agrarisch
natuurbeheer

De overheid stimuleert agrarisch natuurbeheer meer en meer. De kans is groot dat de subsidies op gebruikelijke productieprocessen krimpen.

green

Vruchten
plukken

Als je nu twijfelt, mis je de boot en lopen andere boeren je voorbij. Als je nu begint, pluk je over 10 jaar letterlijk de vruchten ervan.

En wat denk je hiervan: als elke Achterhoekse boer 5 tot 10% van zijn landbouwgrond omvormt tot voedselbos, hebben we over 10 jaar flink wat bos erbij in onze regio. Zonder al te veel moeite, zonder grote ingrepen en zonder extreme bemoeienis van buitenaf.

EN WAT NU?

Nu wil je misschien wel meer weten over de opties voor jouw bedrijf. Of je wilt een afspraak inplannen voor een bezoek aan huis. Neem gerust contact met me op en dan laat ik binnen twee werkdagen van me horen.

CAMIEL HELMING
GROEN ADVIES

CONTACT

Boterweg 102
7064 ET Silvolde

T: 06-23821745
E: info@camiel-helming.nl

KvK: 74751786
BTW nr: NL001868364B38